مقصود اسعدی سامانی

مقصود اسعدی سامانی*

انتقادات از تعدد شرکت‌های هواپیمایی در صنعت هوانوردی کشورمان، نقد به‌جایی نیست.‌ درحال حاضر در صنعت هوایی کشورمان ٢۴ شرکت هواپیمایی فعال هستند که عدد بالایی محسوب نمی‌شود؛ کمااین‌که در برخی از کشورهای همسایه بیش از ٣٠ شرکت هواپیمایی فعالیت می‌کنند.

در برخی از کشورها تنها با یک هواپیمای اجاره‌ای می‌توان‌ شرکت هواپیمایی راه‌اندازی کرد؛ در حالی که در ایران تاسیس شرکت هواپیمایی شرایط سختگیرانه‌تری دارد. براین اساس در ایران متقاضی برای تاسیس شرکت هواپیمایی باید حداقل ۳ فروند هواپیمای ملکی در اختیار داشته باشد که البته این تعداد هواپیما برای فعالیت در فول AOC به‌حداقل ۵ فروند هواپیما شامل ٣ فروند هواپیمای ملکی و ٢ فروند اجاره‌ای می‌رسد. اما همان‌طور که گفته شد، در بسیاری از کشورها با یک فروند هواپیمای اجاره‌ای هم می‌توان شرکت هواپیمایی راه‌اندازی کرد.

با توجه به نیاز سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت هوانوردی باید از هرگونه ورود سرمایه‌گذاری در این بخش حمایت کرد و کمک کنیم سرمایه وارد حمل‌ونقل هوایی شود.

درحال حاضر مقرراتی که سازمان هواپیمایی برای صدور مجوز تعیین کرده،‌ سختگیرانه است و متقاضی باید استانداردهای زیادی را رعایت کند تا مجوز فعالیت پروازی را بگیرد.

درحال حاضر در کشورمان ٣۴۶ فروند هواپیما وجود دارد که به‌طور متوسط حدود ١۴٠ فروند هواپیما سرخط هستند. البته ممکن است امروز یک هواپیما سر خط باشد، اما به‌دلیل مسائل فنی یا عملیاتی این هواپیما از روز بعد در فهرست هواپیماهای سرخط نباشد.

طبق مقررات هواپیمایی کشوری هیچ شرکتی بدون در اختیارداشتن حداقل ٣ فروند هواپیمای ملکی نباید شروع به‌فعالیت کند. اما ممکن است در شرکتی از ٣ فروند یک فروند آن فعال و ٢ فروند دیگر آن در حال چک باشد. ٩ فروند هواپیمای باری داریم که از این تعداد ۵ فروند هواپیما فعال هستند.

البته نیاز به هواپیماهای باری را مراودات بین‌المللی تعیین می‌کند و درحال حاضر می‌توان گفت عملا کارگو فعالیت قابل توجهی در کشورمان ندارد. با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و آزاد شدن نرخ سوخت هواپیمای باری میزان عملکرد هواپیماهای کارگو افول کرد.

جابه‌جایی گوشت، دارو، میوه، تره‌بار و صیفی‌جات با هواپیما انجام می‌شود؛ اما به‌دلیل هزینه بالا دیگر صادرات و انتقالات هوایی بار صرفه اقتصادی ندارد. درحال حاضر هزینه حمل و جابه‌جایی هر کیلو تره‌بار و صیفی‌جات ٢.۵ دلار تمام می‌شود که برای تجار به‌صرفه نیست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =